Till skillnad från parterapi som handlar om den vuxna kärleksrelationen så riktar sig familjerådgivning till de som på något annat sätt står i relation till varandra. Ju fler som ingår i en familj desto fler relationer är det som ska samspela och få plats. Det kan handla om relationer mellan förälder och barn, eller om syskon i en ursprungsfamilj. Eller om en styvfamiljs olika medlemmar.
Som förälder, eller styvförälder är det inte alltid så lätt att förstå och hantera barnets, eller den unga människans behov. Och som ung människa eller vuxet ”barn” är det ibland svårt att balansera mellan behovet av att vara en egen person och att samtidigt få sin förälders gillande.
Oavsett, så handlar familjerådgivning om relationer som av någon anledning inte fungerar så som man önskar. Det professionella samtalet erbjuder en möjlighet att komma vidare i dialogen. En möjlighet för familjen att nå en förståelse för vilka mönster som skapats och varför. Samtalen syftar till att nå en förändring i samspel, och att finna en förståelse för varandras olika behov.
HUR DET GÅR TILL
Oftast kommer man första gången tillsammans. Det ger alla en möjlighet till att både få lyssna och berätta om olika upplevelser. Och inte minst, tillsammans kan man komma fram till vad man önskar få hjälp med och vad man vill uppnå med hjälp av familjerådgivaren.
Men ibland är det inte möjligt. Kanske behöver man få komma själv först för att ”få tänka högt” tillsammans med familjerådgivaren. Då går det förstås bra.
Det är vanligt att man ses varannan vecka men skulle behovet se annorlunda ut tas det förstås hänsyn till det.